• Силвия

5 пропуска, които можеш да направиш като фрийлансър

Актуализирано: 3 фев 2019


Аз съм Фрийлансър - Какви са моите задължения на свободна практика?
Работата от вкъщи е страхотна! Но какво може да ме изненада?

Ако си от късметлиите, които изкарват своята прехрана от удобството на дивана или в компанията на приятели и уханието на прясно смляно кафе, благородно ти завиждам. Свободната практика те зарежда и това е страхотно - не можеш да си представиш да работиш за някого, да ставаш в 7 и да сбъдваш техните мечти вместо своите. И аз не бих могла. Предоставяш услуги? Изработваш ръчни продукти? Ето и някои от подводните камъни, за които трябва да внимаваш, ако не искаш данъчните да те поздравят за добро утро по телефона или с неприятен имейл:1. Дължиш данъци върху своите доходи


Да, дори и да нямаш фирма, ако предлагаш услуги или продукти на български или чуждестранни лица, то трябва да внасяш данъци според типа свободна професия или дейност, която извършваш.

2. Дейността подлежи на регистрация в Агенция по вписванията


При всички положения, ако целиш редовни приходи трябва да регистрираш дейността си в АВ и себе си в НАП като самоосигуряващо се лице.


3. Нужно е да се осигуряваш за упражняваната дейност


В най-честия случай осигуровките са на база текущия минимален осигурителен доход (560 лв. за 2019 г.) и се дължат авансово, а след края на отчетната година трябва да декларираш годишните си приходи.


4. Работиш успоредно на трудов договор


Ако си от изключително активните, то следва да внасяш осигуровки на база разликата от 3000 лв. (максималния осигурителен доход за 2019 г.) и заплатата ти. Ако тя е над 3000 лв., то не дължиш осигуровки, но следва да ги декларираш.

4. Работиш чрез UpWork, Dribbble, Behance, 99designs, Etsy или други?

Най-популярната фрийланс платформа в България

Ако работиш чрез чуждестранни платформи (посредници) за фирми или лица извън България, то следва да се регистрираш по ЗДДС. UpWork например издава фактури от твое име, а ти имаш задължение да начислиш и декларираш ДДС отделно.5. Получаваш услуги от чуждестранни фирми


И в този случай следва да се регистрираш по ЗДДС най-късно 7 дни преди получаването на такава услуга. В случай на пропуск или закъснение минималната административна глоба е 500 лв.


Примерни услуги от чуждестранни фирми - реклама във Facebook, хостинг от GoDaddy, професионална поща от Google - GSuite, наемане на дизайнер чрез 99designs и др.

Съвкупно това са петте неща, за които повечето фрийлансъри трябва да внимават ако не искат да бъдат солено глобени още преди да са започнали своята дейност. Ако ти вече работиш и си направил някои от тези пропуски е добра идея те да бъдат изчистени възможно най-скоро - това ще ти спести значителни средства, време и главоболия.


Ако имаш въпроси за своята дейност или нужда от помощ за справяне с всичко това, запази своята консултация като се обадиш или ми пишеш на:


0887 111 232

accounting@silvea.bg

Силвия Михайлова Главен Счетоводител

#фрийлансъри #данъци #осигуровки

12170 преглеждания